HU
mobilemenu
ggdental-005.jpg
ggdental-005-rs-4.jpg
ggdental-005.jpg

Fogpótlások, protetikai megoldások

A magabiztos megjelenés és az esztétikus mosoly érdekében fontos szerepet játszik a fogak állapota. Az évek múlásával a nem megfelelő szájhigiénia, a genetika, valamint az elfogyasztott ételek hatására a fogsor egészségi állapota romolhat. Bár a fogmegtartó kezelések számos lehetőséget kínálnak a saját fogak megőrzésére, de vannak olyan esetek, amikor ezek nem bizonyulnak elegendőnek. Ilyenkor kerülnek szóba a fogpótlások és a különféle protetikai megoldások.

Porcelán/fémmentes koronák/hidak

Kopott, vagy gyökérkezelt fogak esetében a korona remek választásnak bizonyul, mert ezzel.  helyreállítható a fog esztétikája, funkciója, és ezen felül védelmi célokat is szolgál . Ha a páciens foga már olyan mértékben letöredezett, hogy az nem képes a fogpótlás rögzítésére, akkor is van mód a gyökér megtartására, méghozzá – gyökérkezelés után – gyökérbe ragasztható csapos megoldások  segítségével. Ez lehetővé teszi a korona rögzítését.

Anyagát illetően a leggyakrabban választott korona típus a fémkerámia korona, vagy ismertebb nevén porcelán korona. Esetében tulajdonképpen egy fémvázra égetett porcelán fogpótlásról van szó, színe pedig teljesen az eredeti fogak színéhez igazítható. Hasonlóképpen kedvelt és elterjedt az időtálló minőséget garantáló, fémmentes (cirkónium) korona is, mely fémallergia esetén is kiválóan alkalmazható. Magasabb szintű esztétikai megoldás, ám drágább.

Ha egymás mellett több fog hiányzik, akkor a hidak kínálnak megoldást, melyek a koronákhoz hasonlóan többféle alapanyagból készülhetnek. A szükséges alátámasztást a foghiányt határoló fogak biztosítják, ezeket kell úgy csiszolni, hogy alkalmasak legyenek a híd pillérjeként funkcionálni.

Kerámia betétek (inlay) és héjak (veneer)

Az inlay egy speciális fogtömés típus, amely lehetőséget kínál az erősen szuvas fogak megmentésére. A beavatkozás során a szakember eltávolítja a szuvas részt, majd lenyomatot vesz a fogról, és fogtechnikai laboratóriumban kerül elkészítésre az üregbe helyezhető betét. Az inlay segítségével visszaállítható az eredeti foganatómia, a szélek tökéletesen záródnak, így szinte észrevehetetlen a pótlás. A fogpótlás méretétől és elhelyezkedésétől függően rendelkezésre áll az onlay és az overlay is, melyek szintén kiválóan alkalmasak az eredeti fog megőrzésére.

A fogak közötti túl nagy rések, fogfehérítéssel nem kezelhető színhibák, vagy például baleseti sérülések esetén is van mód arra, hogy esztétikus fogsorral büszkélkedhessen. Ezt a célt szolgálják a héjak, amelyeket precíz tervezés után, fogtechnikai laboratóriumban készítünk el. A hajszálvékony kerámia héjjal kiválóan korrigálhatóak a frontális régióban a fogak.

Teljes kivehető és kombinált fogsorok

Teljes foghiány esetén kivehető fogpótlás válik szükségessé. A kivehető protézis horgonyzás nélkül áll rendelkezésre. A fogsor rögzíthető implantátumokra is, ez a megoldás rendkívül stabil, kényelmes. Abban az esetben, ha még vannak saját fogak, ám ezek nem alkalmasak rögzített fogpótlás készítésére, úgy a részleges kivehető fogsort javasolják a szakemberek, mely esztétikus és szintén nagyon kényelmes viselet.

Implantátumos elhorgonyzás

A kivehető műfogsor helyett választható az implantátumos elhorgonyzás is, mely esetében egy fixen helyben maradó fogsort készítünk. Míg a teljes lemezes fogsor a szájüreg anatómiai viszonyai, valamint a vákuumhatás miatt rögzül, addig az implantátumos megoldás esetében ezt speciális patentek segítik elő. Mivel nem minden állcsont alkalmas arra, hogy implantátumot fogadjon be, így érdemes speciális vizsgálatok segítségével meggyőződni arról, lehetséges-e az ilyen módon történő fogpótlás. Forduljon bizalommal szakembereinkhez!

 


vissza

facebookemail