HU
mobilemenu
ggdental-005.jpg
ggdental-005-rs-4.jpg
ggdental-005.jpg

Szájhigiéniától a paradontológiai beavatkozásokig

A fogászat és a szájhigiénia terén kiemelkedő szerep jut a prevenciónak, vagyis azoknak a módszereknek és eljárásoknak, melyek a fogszuvasodás és a fogínygyulladás megelőzését szolgálják. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az otthoni fogápolás fontosságára, ugyanis a megelőzés itt kezdődik. A megfelelő szájhigiéniával megakadályozhatóak a kóros folyamatok, ezért ajánlott a lepedékmentességre törekedni. Ezt részben egyénileg, otthon tehetjük meg, részben pedig fogászati rendelőben zajló eljárások igénybe vételével.

Otthoni szájápolás

A fog felszínén megtapadó lepedék és ételmaradékok eltávolítására a fogkefe a legalkalmasabb eszköz. Ma már rendkívül sokféle fogkefe típus közül választhatunk, elsősorban a közepes sörtéjű fogkefék ajánlottak. A sörték hossza gyakorlatilag mindegy, viszont a túl kemény fogkefék kerülendőek, ugyanis használatukkal ínysérülést és fognyaki kopást is okozhatunk. Legalább három havonta cserélni kell a fogkefét, ugyanis idővel elszaporodnak benne a baktériumok. Speciális megoldást kínál az elektromos fogkefe, amelynek köszönhetően úgy rövidíthető le a fogmosás időtartama, hogy annak hatékonysága nem szenved csorbát. A fogkrémek széles választékából érdemes a fluoridtartalom és az íz alapján választani. Ez utóbbi azért lényeges, mert megfelelő ideig csak olyan fogkrémmel lehet fogat mosni, amelynek íze elnyeri tetszésünket. Átlagosan három-négy percet célszerű alkalmanként fogmosással tölteni, mely során törekedjünk arra, hogy az összes fogat és a nyelvet is tisztítsuk át. Torlódott fogazat, szűk fogközök esetén napi rendszerességgel ajánlott a fogselyem használata is, de egyébként is célszerű kiegészíteni ezzel a napi fogápolást.

Professzionális fogtisztítás, fogkő eltávolítás

A fogak egészségének megőrzése érdekében nem elegendő az otthoni fogtisztítás, körülbelül hathavonta célszerű szakemberrel is elvégeztetni azt. A fogkő szorosan a fogak felszínéhez tapad, és attól fogmosással sem lehet megszabadulni. Azonban rendkívül fontos, hogy megszabaduljunk tőle, hiszen jelenlétében elindulnak olyan kóros folyamatok, melyek szuvasodáshoz, fogágybetegséghez vezethetnek. Többféle módszer létezik a fogkő eltávolítására.

Fogágyproblémák kezelése (kürettek)

Az el nem távolított fogkő hatására egyre kevesebb lesz a tisztítható felszín, a fogak és az íny között pedig gyulladás alakul ki. Mindez a fogak tartószerkezetére rendkívül káros hatással van, úgynevezett tasak alakulhat ki a foggyökér és az íny között, mely baktériumokkal van teli, és csak tovább rongálja a szöveteket. A fogágybetegség a fogak elvesztésével járhat, ezért a tünetekre érdemes nagyon odafigyelni! A duzzadt, lilás árnyalatú íny, a fogak érzékenysége, a kellemetlen lehelet és a mozgatható fogak biztos jelei annak, hogy azonnal szakemberhez ajánlott fordulni. A kialakult tasakok kürettálással tisztíthatóak ki. A kezelés érzéstelenítés mellett történik, és antibiotikumokat is felhasznál a szakember annak érdekében, hogy a baktériumok maradéktalanul elpusztuljanak. A mechanikai tisztításnak számító kürettálás a gyulladt szövetet és a fertőzött gyökércement réteget is eltávolítja. Amennyiben mély, hozzáférhetetlen tasakokról van szó, akkor nyitott kürettel történik a kezelés. Ilyenkor az ínyszél lefutása mentén apró bemetszéseket ejt a szakember, hogy jobban ráláthasson a kezelendő területre, és eredményesebb lehessen a tisztítás.

A szájhigiéniára történő odafigyeléssel és a fogkő rendszeres eltávolíttatásával megelőzhetőek a fogágy megbetegedései.

 


vissza

facebookemail