HU
mobilemenu
ggdental-005.jpg
ggdental-005-rs-4.jpg
ggdental-005.jpg

Szájsebészeti beavatkozások

A szájsebészet összefoglaló névként szolgál mindazokra a sebészeti beavatkozásokra, amelyeket az arcon és az állcsonton végez a szakember. Hála a korszerű technológiáknak, a speciális, egyénre szabott érzéstelenítésnek és a szakmai felkészültségnek ezek a beavatkozások ma már fájdalommentesen történnek, tökéletes végeredményt produkálva. A jól ismert foghúzáson túl a sokaknak gondot okozó bölcsességfogak eltávolítása, a gyökércsúcs problémáinak kezelése, a szájüregi cysta eltávolítása mellett a fogbeültetés és ezzel összefüggésben a csontpótlás is egyre gyakrabban keresettek a páciensek körében. Ez utóbbi segítségével az elvesztett fogak pótolhatóak, és visszanyerhető a rágás szabadsága.

Fogbeültetés (implantáció)

A fogászati implantátum modern megoldást kínál a fogpótlásra. A sebészi úton pótolt foggyökérre a fogak színével maximálisan megegyező felépítmény kerül, mely szilárdsága miatt terhelhető és esztétikailag is a kívánt eredmény érhető el segítségével.

Az implantáció akkor javasolt, ha a páciens rendelkezik megfelelő csontmennyiséggel, és jó szájhigiéniának örvend. Remek megoldást kínál akkor, ha a kivehető fogpótlást szeretné stabilabbá tenni, vagy fix pótlás mellett döntene a kivehetővel szemben. Túl nagy foghiány esetén a két pillérfog közé is beültethető, növelve ezzel a fogpótlás stabilitását. A beavatkozást megelőzően alapos vizsgálatra kerül sor, és az esetleges gyulladásokat, szuvasodást is kezelni kell. A helyi érzéstelenítést követően a szakember a csontba behelyezi az implantátum gyökér részét. A nyálkahártya összevarrása után körülbelül 3-6 hónapot kell várni arra, hogy a műgyökér tökéletesen beépüljön a csontba. Ehhez annak speciális felületi kialakítása is segítséget jelent, ugyanis a csontszövet így körbe tudja azt nőni. Egy újabb beavatkozás során ínyformázásra kerül sor, majd a szakember rögzíti a fogtechnikai laboratóriumban elkészült fogművet a műgyökér felszínén levő csavarral.

Csontpótlásos műtétek

A csontpótló műtétek alkalmasak a csonthiány kezelésére. Csonthiány az egyéni adottságok és a kor hatásai mellett a fogak eltávolítása kapcsán is létrejöhet. Ennek fő oka, hogy az eltávolított fog helyén a csontszövet sorvadni kezd, hiszen nem éri azt terhelés a rágással. Mindez akár az implantátum beültetésének sikerét is megakadályozhatja, így a beavatkozást megelőzően mindenképpen meg kell győződni a csontállományról. Ennek legegyszerűbb módja a 3 dimenziós CT felvétel készítése.

A csontpótlásos műtétek lehetőséget kínálnak arra, hogy a kívánt területen megfelelő mennyiségű és minőségű csontszövet álljon rendelkezésre, ezzel segítve az implantáció sikerét. A szájsebészeti beavatkozás során használhatóak szintetikus csontpótló anyagok, állati eredetű anyagok, vagy a páciens saját csontja is. A választás mindig az egyéni adottságok függvényében történik, viszont tény, hogy a leggyorsabba a saját csont épül be. A csontpótló műtétek a szájüregen át történnek, és az érzéstelenítésnek köszönhetően nem megterhelőek a páciensre nézve.

Az implantáció segítségével szinte száz százalékban visszaállítható a rágófunkció. A tartós és hosszú távon is jól funkcionáló implantátumnak köszönhetően javul az életminőség, stabil eredménnyel pótolható a foghiány, s akár a kivehető fogpótlás rögzítése is megoldható ilyen módon. Hála a csontpótlásos műtéteknek ma már a csonthiánnyal küzdő páciensek számára is elérhető a fogbeültetés.

 


vissza

facebookemail